• Pokyn riaditeľa II./2020

          • Základná škola s materskou školou Alapiskola es Óvoda Dúžavská cesta 11/1054 Rimavská Sobota - Rimaszombat

             

             

             

            POKYN riaditeľky školy č. II /2020

            upravujúce podmienky prevádzky a vnútorného režimu Základnej školy s materskou školou Alapiskola es Óvoda Dúžavská cesta 11/1054 Rimavská Sobota - Rimaszombat ako aj podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov na školský rok 2020/2021

            1/ Od 16.9.2020 sa mení Pokyn riaditeľky školy č. I/2020 tak, že vZŠ s MŠ postupuje podľa AKTUALIZOVANÉHO dokumentu, ktorým MŠVVaŠ SR upravuje organizáciu a podmienky výchovy vzdelávania v základných a materských školách pre školský rok 2020/2021 - https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-1692020/

             

            2/ Vstup cudzím osobám do priestorov školy je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľkou školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby (prílohe č. 1a). Pod cudzou osobu sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy, žiaka a osôb definovaných v dokumente nižšie. Informáciu o zákaze a podmienkach vstupu škola zverejní na vchodových dverách a/alebo webovom portáli školy.

             

            3/ Na komunikáciu externých osôb so školou počas úradných (stránkových) hodín sa naďalej využíva distančný spôsob komunikácie (písomný, maily a pod.), prezenčný spôsob komunikácie je možný len so súhlasom riaditeľky školy za vyššie uvedených podmienok.

             

            V Rimavskej Sobote dňa 16.9.2020

            Mgr. Iveta Brndiarová ,riaditeľka školy

             

          • Pokyn riaditeľa I./ 2020

          • Základná škola s materskou školou Alapiskola es Óvoda Dúžavská cesta 11/1054 Rimavská Sobota - Rimaszombat



            POKYN riaditeľa školy č. I./2020

            upravujúce podmienky prevádzky a vnútorného režimu Základnej školy s materskou školou Alapiskola es Óvoda Dúžavská cesta 11/1054 Rimavská Sobota - Rimaszombat

             ( ďalej len základná škola, resp. ZŠ s MŠ ) , ako aj podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov na školský rok 2020/2021

            Tento pokyn je vypracovaný podľa dokumentu, ktorým MŠVVaŠ SR upravuje organizáciu a podmienky výchovy vzdelávania v základných školách pre školský rok 2020/2021, v súlade s pokynmi a rozhodnutím zriaďovateľa Mesta Rimavská Sobota.

            Dokument rešpektuje opatrenia a rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR (ďalej aj ako „ÚVZ SR“). Predstavuje nadstavbu platných opatrení a bude podliehať pravidelnej aktualizácii. V prípade, ak je potrebné, zriaďovatelia konzultujú s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva (ďalej aj ako „RÚVZ“) organizačné kroky v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami.

            Dokument je koncipovaný ako Alert (výstražný) systém a manuál odporúčaní v troch úrovniach – zelenej, oranžovej a červenej. Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na ochorenie. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitivity dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka alebo jedného pedagóga.

            A) ZELENÁ FÁZA


            1/ Základné odporúčania

            - Zverejniť oznam na vchodových dverách ZŠ s MŠ, ktorý hovorí, za akých podmienok nemôže nastúpiť dieťa do základnej školy (príloha č. 1).


            Zodpovední: všetci PZ

            - Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností voliť tak, aby boli zaistené hygienicko – epidemiologické opatrenia.


            Zodpovední:  všetci PZ

            - V súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečiť rozstupy medzi žiakmi a žiakmi a pedagógmi pri výchovno – vzdelávacom procese.


            Zodpovední: všetci PZ

            - Pri prvom nástupe do práce všetci zamestnanci školy vyplnia dotazník o zdravotnom stave pred nástupom do zamestnania (príloha č. 2). Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 2a).


            Zodpovední: všetci zamestnanci , poverení zamestnanci, službukonajúci PZ


            - Zabezpečiť v súčinnosti so zriaďovateľom plynulú prevádzku základnej školy a školského klubu detí.

            - Zriadiť a kontrolovať ranný filter pri vstupe do základnej školy s náhodným meraním teploty. /



            2/ Zákonný zástupca

            - Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do ZŠ s MŠ a pri odchode žiaka zo ZŠ s MŠ resp. školského klubu detí (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            - Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            - Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky ZŠ s MŠ a školského klubu detí na školský rok 2020/2021.

            - Predkladá pri prvom nástupe žiaka do ZŠ s MŠ čestné prehlásenie (príloha č. 3) alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (príloha č. 4).

            - V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.


            3/ Organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu

            - Výchovno – vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme podľa ŠkVP ZŠ a MŠ a Plánu práce školy na školský rok 2020/2021.

            - Organizácia ŠvP  je možná len po odsúhlasení príslušným RÚVZ.


            4/ Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

            - Všetky opatrenia ZŠ a MŠ smerujú ku implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky.


            Zodpovední: všetci zamestnanci

            - Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom.


            Zodpovední: všetci zamestnanci

            - Pri ceste do školy sa žiaci riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú s výnimkou žiakov prvého ročníka základnej školy. Žiaka môže v budove školy sprevádzať vždy len jeden zákonný zástupca.


            Zodpovední:  službukonajúci PZ, školník

            - Minimalizovať zhromažďovanie osôb pred ZŠ s MŠ.


            Zodpovední: zástupcovia RŠ, službukonajúci PZ

            - ZŠ s MŠ v spolupráci so zriaďovateľom zabezpečí dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy a na frekventovaných miestach, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.


            Zodpovední: RŠ

            - Žiak si nechá rezervné rúško u triedneho učiteľa (pre prípad znečistenia svojho používaného rúška).


            Zodpovední: Tr. učitelia

            - Žiak si odchádza umyť ruky bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami.


            Zodpovední: všetci PZ

            - Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej triedy v interných priestoroch školy, kde prebieha výchovno - vzdelávací proces, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR.


            Zodpovední: všetci PZ

            - Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            - Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. aj asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg, psychológ) majú odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch nosia rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.


            Zodpovední: vedenie ZŠ, učitelia

            - V miestnosti, v ktorej sa zdržuje trieda, je zabezpečené časté a intenzívne priame vetranie.


            Zodpovední: vyučujúci PZ

            - Aktivity organizovať tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.


            Zodpovední: vyučujúci PZ

            - Podľa možnosti, vyučovať ucelené triedy v triedach a nestriedať pri výučbe miestnosti.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            - Prestávky organizovať medzi hodinami v danej triede pri priamom vetraní s cieľom eliminovať prechádzanie sa po chodbách alebo v exteriéri.


            Zodpovední: vyučujúci a dozorkonajúci PZ

            - Opakovane upozorňovať žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.


            Zodpovední: všetci PZ

            - Rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné, potrebné sú napr. pri príprave jedla, likvidácii odpadov, dezinfekcii atď.


            Zodpovední: vedúca ŠJ

            - Toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk. Nepoužívať textilné uteráky.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            - Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.


            Zodpovední: vedúca hosp.. úseku

            - Upratovací personál musí byť informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            - Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            - Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            - Smetné koše zabezpečiť tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu (napr. odstránenie vrchného uzáveru koša a pod.)


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            5/ Stravovanie

            - Podľa miestnych podmienok, množstva žiakov, zamestnancov a personálu stravovanie prebieha obvyklým spôsobom, najlepšie tak, aby sa triedy nepremiešavali.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            - Obmedziť stravovanie len na žiakov, zamestnancov školy.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            - Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov. Deti si jedlo a pitie samé nedokladajú a neberú si ani príbory.


            Zodpovední: vedúca ŠJ a zástupcovia RŠ

            - Pri príprave jedál a pri vydávaní je nutné dodržiavať, zvýšenou mierou, bežné hygienické pravidlá.


            Zodpovední: vedúca ŠJ

            - Výdaj jedla je potrebné uskutočniť do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.


            Zodpovední: vedúca ŠJ

            6/ Pri podozrení na ochorenie

            - Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy a školského klubu detí.


            Zodpovední: všetci zamestnanci školy

            - Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.


            Zodpovední: Tr. učitelia

            - Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.


            Zodpovední: všetci zamestnanci školy

            - V prípade podozrivého žiaka alebo pracovníka sa riadi škola usmerneniami z Oranžovej fázy tohto dokumentu.


            Zodpovední: vedenie ZŠ

            7/ Pracovno - právne vzťahy

            - Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

            - Ak niektorý zo zamestnancov zo subjektívnych dôvodov (obava z nákazy, nepodložená klinickými príznakmi) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže: dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky ( § 111 ods. 1 Zákonníka práce), alebo o ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.



            B) ORANŽOVÁ FÁZA


            1/ Základné odporúčania


            Oranžová fáza nastáva v prípade podozrivého žiaka alebo zamestnanca z ochorenia COVID-19, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec platných opatrení zelenej fázy je jej cieľom pripraviť školu a žiakov na prípadnú červenú fázu. Odporúča sa preto mobilizácia skladových zásob OOPP a dezinfekčných opatrení.

            Žiaka či zamestnanca môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. V prípade, že:

            a) mieste príslušný RÚVZ oznámi škole podozrenie výskytu ochorenia u žiaka alebo zamestnanca školy:

            § škola postupuje podľa nižšie uvedených krokov, čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

            b) Zákonný zástupca alebo zamestnanec oznámi po indikácii všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa (v prípade zákonného zástupcu) alebo uňho (v prípade zamestnanca) podozrenie na ochorenie COVID-19:

            § v prípade ak RÚVZ neskontaktuje školu do 48 hodín, tak škola kontaktuje miestne príslušné RÚVZ a informuje o podozrení u žiaka/zamestnanca,

            § škola následne postupuje podľa nižšie uvedených krokov, čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.


            2/ Pri podozrení na ochorenie v prípade žiaka


            Podozrivý žiak nenavštevuje školu a školské zariadenie a škola do usmernenia príslušným RÚVZ alebo výsledkov jeho RT-PCR testu vylúči zo školskej dochádzky úzke kontakty1 žiaka (napr. spolužiaci v triede).

            Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            - negatívny, výučba sa obnovuje pre všetky vylúčené osoby. Podozrivého žiaka manažuje miestne príslušný RÚVZ, ostatní žiaci prinesú vyhlásenie o bezinfekčnosti, podpísané zákonným zástupcom (príloha č. 4)

            - pozitívny, všetky vylúčené osoby ostávajú mimo výučby až do doby určenia postupu miestne príslušného RÚVZ. Ak takto doteraz neboli vylúčení žiaci celej triedy, preruší sa školská dochádzka na celú triedu až do doby určenia iného postupu miestne príslušným RÚVZ.

            - ak sa potvrdí 2 a viac pozitívnych žiakov, prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.


            3/ Pri podozrení na ochorenie v prípade PZ a OZ


            Podozrivý zamestnanec nenavštevuje školu a školské zariadenie a škola do usmernenia príslušným RÚVZ alebo výsledkov jeho RT-PCR testu vylúči zo školskej dochádzky jeho úzke kontakty (napr. napríklad kolegov zdieľajúcich jednu pracovnú miestnosť).

            Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            - negatívny, informuje zamestnávateľa a vylúčené úzke kontakty sa vracajú do práce. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár a RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu.

            - pozitívny, informuje zamestnávateľa, situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ a prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.


            _________________________________________________________

            1Úzky kontakt viď. v pokyne MŠVVaŠ


            4/ Pri podozrení na ochorenie v prípade nepedagogického zamestnanca


            Podozrivý zamestnanec - nenavštevuje školu a školské zariadenie až do usmernenia príslušného RÚVZ a škola vylúči zo školskej dochádzky, z dochádzky do práce jeho úzke kontakty. V prípade zamestnanca stravovacieho zariadenia je nutné uzatvoriť zariadenie do určenia ďalšieho postupu miestne príslušného RÚVZ.

            Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

            - negatívny, informuje zamestnávateľa a vylúčené úzke kontakty sa vracajú do práce. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár a RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu

            - pozitívny, informuje zamestnávateľa a situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ.

            - ak sa RT-PCR testom potvrdí viac pozitívne testovaných zamestnancov prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.


            5/ Pri podozrení na ochorenie v prípade zákonného zástupcu, alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom, alebo zamestnancom školy.

            - Škola čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.


            6/ Pracovno - právne vzťahy

            - Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

            - Pri podozrení na ochorenie Covid-19 v prípade žiaka, pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec, ktorý bol v úzkom kontakte s konkrétnym žiakom (vyučoval v príslušnej triede, vykonával výchovnú činnosť v príslušnom oddelení ŠKD, poskytoval špeciálno-pedagogickú starostlivosť, výchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo a pod.), odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ v uvedenom prípade ospravedlní neprítomnosť vyššie uvedeného zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

            - Pri podozrení na ochorenie Covid-19 v prípade zamestnanca (pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec alebo nepedagogický zamestnanec), tento zamestnanec odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Ak bolo testovanie pozitívne, zamestnávateľ postupuje v súlade s pokynmi RÚVZ. Ak RÚVZ nariadil zamestnancovi domácu izoláciu, zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdeného negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

            - Ak v situácii, že došlo k podozreniu na ochorenie iného zamestnanca, iný zamestnanec zo subjektívnych dôvodov (nepodložená obava z nákazy) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:



            § dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky v zmysle § 111 ods. 1 Zákonníka práce alebo

            § ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.


            C) ČERVENÁ FÁZA


            1/ Základné odporúčania


            Červená fáza nastáva pri dvoch a viac potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, nepedagogickými pracovníkmi alebo jedným pedagogickým pracovníkom alebo v prípade nariadenia ÚVZ SR. Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy platia nasledovné:

            2/ V prípade potvrdeného žiaka

            - Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u 2 a viac žiakov, odporúčame prerušiť vyučovanie v triedach žiakov s potvrdeným ochorením COVID-19 a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            - Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti.

            - Po ukončení šetrenia miestne príslušného RÚVZ sa škola vracia do zelenej fázy.


            3/ V prípade potvrdeného PZ alebo OZ

            - Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

            - Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti.


            4/ V prípade potvrdeného nepedagogického zamestnanca

            - Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.


            5/ V prípade potvrdeného zákonného zástupcu, alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom, alebo zamestnancom

            - ZŠ čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.


            6/ Organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu


            Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy riaditeľ po dohode s miestne príslušným RÚVZ:

            - Žiakov prvého až piateho ročníka rozdelí riaditeľ základnej školy na triedy, v ktorých ich bude najviac 15. V prípade, ak nebude možné kapacitne zabezpečiť takúto veľkosť tried, tak platí nasledovné:

            § Prezenčné vyučovanie prebieha u žiakov prvého až piateho ročníka.

            § Vyučovanie žiakov druhého stupňa prebieha distančne.


            Pre prezenčné vyučovanie nad rámec predchádzajúcej fázy platí:

            § Vytvorená trieda sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácii žiakov medzi jednotlivými triedami.

            § Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností je nevyhnutné prispôsobiť zloženiu konkrétnej triedy, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností.


            Pre ZŠ bude nevyhnutné zmeniť organizáciu vyučovania (úprava rozvrhu, úprava vnútorného časového členenia vyučovacieho dňa) a brať do úvahy fakt, že časť žiakov sa vzdelávania v základnej škole nezúčastní. Z tohto dôvodu ZŠ má možnosť autonómne koncipovať štruktúru vyučovacieho dňa a takisto má možnosť autonómne upraviť obsah a formu vzdelávania.

            - Pre žiakov, ktorí sa nezúčastňujú vyučovacieho procesu, ZŠ zabezpečí vzdelávanie tak, ako je to pri ich neprítomnosti v štandardnom režime napr. pri chorobe, resp. podľa svojich možností.

            - ZŠ neorganizuje spoločné akcie – besiedky a iné hromadné podujatia.

            - ZŠ neorganizuje školu v prírode, lyžiarske kurzy a viacdňové školské výlety.


            7/ Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19


            Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy:

            - Pre žiakov zúčastňujúcich sa na prezenčnom vyučovaní nad rámec predchádzajúcej fázy platí:

            § Pri vstupe do školy sa vykonáva ranný filter pre všetkých žiakov a zamestnancov školy s povinným meraním teploty


            Zodpovední: zástupcovia RŠ, službukonajúci PZ

            - Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, vrátane svojej triedy v interných priestoroch školy.


            Zodpovední: všetci PZ

            - Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít vo všetkých priestoroch školy.


            Zodpovední: vedenie školy

            - Aktivity sa zorganizujú tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.


            Zodpovední: vedenie školy

            - Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci, a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            - Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).


            Zodpovední: vedúca hosp.-správ. úseku

            - Dezinfekcia rúk musí byť zabezpečená v každej triede a učebni.


            Zodpovední: vedenie školy

            8/ Pracovno - právne vzťahy

            - Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

            - Počas prerušenia vyučovania zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť „zamestnancov“ na pracovisku s náhradou mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa §

            142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.

            - Ak sú výchova a vzdelávanie organizované ako dištančné, pedagogický zamestnanec zabezpečuje dištančné vzdelávanie formou práce z domu (home office) a patrí mu príslušný plat, pretože ide o riadne vykonávanie práce. Vykonávanie práce z domu je riadnym výkonom práce, resp. riadne plnenie pracovných povinností rovnako ako na pracovisku, len s rozdielom iného miesta výkonu práce, za ktorý zamestnancovi prináleží príslušný plat.

            - Ak po obnovení vyučovania niektorý zamestnanec zo subjektívnych dôvodov (nepodložená obava z nákazy) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:

            § dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky v zmysle § 111 ods. 1 Zákonníka práce alebo

            § ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.


            D) ŠPECIÁLNE USMERNENIE POČAS OBDOBIA PRI OTVORENÍ ŠKOLSKÉHO ROKU 2020/2021


            POČAS OBDOBIA 2.9. – 14.9. SA NAD RÁMEC ZELENEJ FÁZY:

            - ZŠ s MŠ neorganizuje hromadné otvorenie školského roku s výnimkou prvého ročníka, ktoré, ak je to možné, uskutoční sa len v exteriéri s dostatočným odstupom a rúškami a výhradne len v sprievode zákonných zástupcov. Ak sa pre nepriazeň počasia nedá realizovať v exteriéri, tak bude individuálne v každej prváckej triede. Ostatné triedy majú otvorenie školského roku bez sprievodcov v triede.

            - Pri vstupe do ZŠ a MŠ sa vykonáva ranný filter s náhodným meraním teploty.

            - Žiaci prvého stupňa majú odporúčané nosiť rúška,  žiaci povinne nosia rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy.

            - Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít.

            - Aktivity v ZŠ organizovať tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa klimatických podmienok. Telesná výchova sa realizuje jedine v exteriéri.

            -  Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.

            - Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci, odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

            - Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

            - Vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť aj počas obdobia 16. 9. – 23. 9. 2020.


            V Rimavskej Sobote dňa 20.8.2020

            riaditeľka školy Mgr. Iveta Brndiarová

            Príloha č. 1

            Oznam zákonným zástupcom, sprevádzajúcim osobám a žiakom

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.

























      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou s vyučovacím jazykom maďarským -Alapiskola és Óvoda,
        • 0911931023
        • 047/4296428
        • Dúžavská cesta 1054/11, 97901 Rimavská Sobota Slovakia
        • 37950975
        • 2021785855
        • 0911931023- riaditeľka 0911764479- zástupca riaditeľa 0911896016- vedúca školskej jedálne 0911589001- hospodárka
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje